Bewerken van afbeeldingen

Ga naar de bewerkingsmodus van pagina als je daar nog niet in zit. Hoe kom ik naar een gewone pagina of blok tekst op de voorpagina ?

Bewerken van een bestaande afbeelding:

Klik met de muis op de afbeelding, die je wilt bewerken. Je ziet dan een pop-up menuutje met vier opties opkomen.  De eerste vier opties gaan over de plaatsing van de afbeelding en de uitlijning van de tekst om de afbeelding. Met de  vijfde optie gaan je eigenschappen van de afbeelding, zoals grootte en bijschriften aanpassen. Met de zesde optie kan je het popup-menu afsluiten.

Over de plaatsing van de afbeelding:

  • links uitlijnen: afbeelding komt links te staan met de tekst om de afbeelding uitgelijnd.
  • gecentreerd uitlijnen: afbeelding komt verticaal gezien in het midden van de pagina te staan. De tekst voor de afbeelding komt er boven te staan, de tekst na de afbeelding komt er onder te staan.
  • rechts uitlijnen: afbeelding komt rechts te staan met de tekst om de afbeelding uitgelijnd.
  • geen uitlijning: afbeelding komt links te staan. De tekst voor de afbeelding komt er boven te staan, de tekst na de afbeelding komt er onder te staan.

Over het bewerken van de afbeelding: Klik je op de knop voor het bewerken van de afbeelding dan kom je in een venster terecht met aan de rechterkant een voorbeeldweergave van de afbeelding. Links in het venster zie je allerlei instelmogelijkheden, zoals

  • onderschrift: tekst die onder de afbeelding komt te staan.
  • alternatieve tekst: dit is tekst, die niet zichtbaar is voor een gewone bezoeker van de site. wel zichtbaar voor screenreaders (v0or visueel beperkten). Het is ook belangrijk voor de vindbaarheid van een afbeelding voor zoekmachines. Geef hier een korte omschrijving van de afbeelding met relevantie voor de inhoud van de pagina.
  • weergave-instellingen: uitlijning van de afbeelding. Al eerder uitgelegd. Instelmogelijkheid voor de grootte van de afbeelding. Verder kan je invullen wat er moet gebeuren als je op de afbeelding klikt. Hier volstaat de keuze voor “geen” in de meeste gevallen.

Geavanceerde instellingen behandel ik hier niet.

In de rechterkolom onder de afeelding kan je kiezen voor vervangen. dat is ene eenvoudige manier om de afbeelding te vervangen. Probeer het uit. Met origineel bewerken kan je het originele afbeelding aanpassen met opties zoals een uitsnede maken en andere geavanceerde opties. Niet aan te raden voor beginners.

Een nieuwe afbeelding invoegen:

Ga naar de bewerkingsmodus van pagina als je daar nog niet in zit. Hoe kom ik naar een gewone pagina of blok tekst op de voorpagina ?.

Plaats de cursor op de plek in de editor waar de afbeelding moet komen.

Nu zie je links bovenaan een knop met de tekst “media toevoegen”. Klik hierop en je komt op een pagina waar je een bestand (afbeelding of een ander soort bestand) kan uploaden. Klik op “bestanden selecteren”. In het volgende venster kan je een afbeelding op je eigen computer selecteren en openen. Nu wordt het bestand geuploadet en zie je het in de bibliotheek staan.

Klik de afbeelding aan en je ziet aan de linker de afbeelding met aan de rechterkant instelmogelijkheden van de afbeelding. Tekst die je invult bij onderschrift komt rechtstreeks onder de afbeelding te staan.  De optie alt-tekst is belangrijk voor ziekmachines.Vul hier een relevante beschrijving in van de afbeelding. De omschrijving moet een relatie hebben met de tekst op de pagina.
Onderaan de rechterkolom zie je opties voor het aanpassen van weergave-instellingen. Is al eerder op deze pagina uitgelegd. zie weergave-instelling.

Als je tevreden bent met alle instellingen, klik je op “in pagina invoegen”. Nu kom je terug in de bewerkingsomgeving van de pagina. Klik op “bijwerken” en de afbeelding staat op de pagina.