afbeeldingen aan de rechterkant

Voor het aanpassen van de afbeeldingen aan de rechterkant van de pagina’s is het verstsandig om eerst een backup maken van de website van de site te maken.

Ga naar het dashboard en van daar uit naar weergave –>widgets.

Onder ‘hoofd sidebar’ zie je meerdere items (widget) met afbeelding staan. De bovenste van deze zijn nu nog leeg. Klik op een van deze afbeelding-widgets. Je kan klikken op ‘afbeelding toevoegen’. Nu kom je op een soortgelijke pagina terecht als ik heb behandeld onder bewerken afbeeldingen. Na een druk op ‘afbeelding bijwerken’ wordt de afbeelding op de site geplaatst. Nu moet je nog aangeven op welke pagina’s de afbeelding zichtbaar moet zijn en op welke niet. Dit doe je met de instellingsoptie op iedere afbeelding-widget ‘verbergen op geselecteerde pagina’s’ of ’tonen op geselecteerde pagina’s’. Klik nu op opslaan onderaan de widget die je hebt bewerkt. Vanaf dat moment is de afbeelding op de site geplaatst.

backup maken van de website

Ga naar het dashboard. Ga naar ‘instellingen’ en naar ‘Updraft plus backups’.

Klik op ‘Nu een backup maken’ en wacht af totdat de voortgangsbalk is volgelopen. Als je nu op ‘bestaande backups’  klikt, zie je dat er een backup bij is gekomen in het overzicht van backups.

Aanpassen inschrijfformulier

Ga naar het dashboard. Ga naar Contact en kies klik op ‘Contact formulieren’. Klik nu op ‘inschrijvingen’.

Voordat je verder gaat met bewerkingen kopieer je alle tekst en plakt de tekst in een teksteditor als reservekopie voor als er iets fout gaat of je maakt eenbackup maken van de website.

Zoek nu naar select menu-28. Elke reeks tekst tussen de tekens ” komt overeen met een regel in het uitklapmenu van de lessen in het inschrijfformulier.

 • Je kan de teksten tussen de tekens ” zelf aanpassen.
 • Als je een regel in het uitklapmenu wilt verwijderen kan dat door de tekst binnen de tekens ” inclusief de tekens ” te verwijderen.
 • Toevoegen van een regel gaat als volgt. Je typt tekst tussen de tekens ” en plaats die tekst op de plek in de code waar hij zou moeten komen.

Bewerken van afbeeldingen

Ga naar de bewerkingsmodus van pagina als je daar nog niet in zit. Hoe kom ik naar een gewone pagina of blok tekst op de voorpagina ?

Bewerken van een bestaande afbeelding:

Klik met de muis op de afbeelding, die je wilt bewerken. Je ziet dan een pop-up menuutje met vier opties opkomen.  De eerste vier opties gaan over de plaatsing van de afbeelding en de uitlijning van de tekst om de afbeelding. Met de  vijfde optie gaan je eigenschappen van de afbeelding, zoals grootte en bijschriften aanpassen. Met de zesde optie kan je het popup-menu afsluiten.

Over de plaatsing van de afbeelding:

 • links uitlijnen: afbeelding komt links te staan met de tekst om de afbeelding uitgelijnd.
 • gecentreerd uitlijnen: afbeelding komt verticaal gezien in het midden van de pagina te staan. De tekst voor de afbeelding komt er boven te staan, de tekst na de afbeelding komt er onder te staan.
 • rechts uitlijnen: afbeelding komt rechts te staan met de tekst om de afbeelding uitgelijnd.
 • geen uitlijning: afbeelding komt links te staan. De tekst voor de afbeelding komt er boven te staan, de tekst na de afbeelding komt er onder te staan.

Over het bewerken van de afbeelding: Klik je op de knop voor het bewerken van de afbeelding dan kom je in een venster terecht met aan de rechterkant een voorbeeldweergave van de afbeelding. Links in het venster zie je allerlei instelmogelijkheden, zoals

 • onderschrift: tekst die onder de afbeelding komt te staan.
 • alternatieve tekst: dit is tekst, die niet zichtbaar is voor een gewone bezoeker van de site. wel zichtbaar voor screenreaders (v0or visueel beperkten). Het is ook belangrijk voor de vindbaarheid van een afbeelding voor zoekmachines. Geef hier een korte omschrijving van de afbeelding met relevantie voor de inhoud van de pagina.
 • weergave-instellingen: uitlijning van de afbeelding. Al eerder uitgelegd. Instelmogelijkheid voor de grootte van de afbeelding. Verder kan je invullen wat er moet gebeuren als je op de afbeelding klikt. Hier volstaat de keuze voor “geen” in de meeste gevallen.

Geavanceerde instellingen behandel ik hier niet.

In de rechterkolom onder de afeelding kan je kiezen voor vervangen. dat is ene eenvoudige manier om de afbeelding te vervangen. Probeer het uit. Met origineel bewerken kan je het originele afbeelding aanpassen met opties zoals een uitsnede maken en andere geavanceerde opties. Niet aan te raden voor beginners.

Een nieuwe afbeelding invoegen:

Ga naar de bewerkingsmodus van pagina als je daar nog niet in zit. Hoe kom ik naar een gewone pagina of blok tekst op de voorpagina ?.

Plaats de cursor op de plek in de editor waar de afbeelding moet komen.

Nu zie je links bovenaan een knop met de tekst “media toevoegen”. Klik hierop en je komt op een pagina waar je een bestand (afbeelding of een ander soort bestand) kan uploaden. Klik op “bestanden selecteren”. In het volgende venster kan je een afbeelding op je eigen computer selecteren en openen. Nu wordt het bestand geuploadet en zie je het in de bibliotheek staan.

Klik de afbeelding aan en je ziet aan de linker de afbeelding met aan de rechterkant instelmogelijkheden van de afbeelding. Tekst die je invult bij onderschrift komt rechtstreeks onder de afbeelding te staan.  De optie alt-tekst is belangrijk voor ziekmachines.Vul hier een relevante beschrijving in van de afbeelding. De omschrijving moet een relatie hebben met de tekst op de pagina.
Onderaan de rechterkolom zie je opties voor het aanpassen van weergave-instellingen. Is al eerder op deze pagina uitgelegd. zie weergave-instelling.

Als je tevreden bent met alle instellingen, klik je op “in pagina invoegen”. Nu kom je terug in de bewerkingsomgeving van de pagina. Klik op “bijwerken” en de afbeelding staat op de pagina.

Hoe bewerk ik de inhoud van een pagina?

Je zit nu in de bewerkingsmodus van de pagina.

pagina bewerken

 

De tekst is gemakkelijk aan te passen, vergelijkbaar met een tekstverwerker zoals microsoft word of open office.
Zodra je de wijzigingen die je hebt gemaakt, wilt doorvoeren klik je op de blauwe knop rechts op bijwerken.
Er zijn een paar aandachtspunten/tips:

 • Nieuwe alinea is “Enter”. Hierbij ontstaat een witregel. Nieuwe regel zonder witregel is “shift-enter”.
 • Als je een foutieve wijziging hebt gepubliceerd, kan je voorafgaande versies van het artikel terughalen met revisies.
 • Invoegen van afbeelding: plaats de cursor aan het begin van de regel, waar de afbeelding moet komen te staan. Voor meer info ga naar Bewerken van afbeeldingen

Als een afbeelding uitsteekt buiten de onderkant van een pagina dien je het volgende te doen. Plaats direct na de afbeelding de code   en geef de afbeelding de volgende uitlijning mee: links, gecentreerd of geen.

Hoe kom ik naar een gewone pagina of blok tekst op de voorpagina ?

De toegang tot een pagina om te wijzigen kan je op meerdere manieren doen:

 1. Je gaat naar de gewenste pagina via de site. Als de pagina geopend is klik je bovenaan het venster op pagina wijzigen. Nu kom je in de bewerkingsmodus van de pagina. Zie verder Hoe bewerk ik de inhoud van een pagina?
 2. Zorg er voor dat je in het dashboard bent. Klik in de linker menubalk op pagina’s. Je krijgt dan een overzicht van alle pagina’s. Klik hier op de pagina die je wilt wijzigen. Nu kom je in de bewerkingsmodus van de pagina.

Voor het wijzigen van de blokken onderaan de homepage:

Ga naar widget-blokken in het dashboard en kies uit het overzicht het blok dat je wilt wijzigen. Als je de muis over het item beweegt kan je ‘bewerken’ aanklikken om het blok te bewerken.

Hoe bewerk ik de inhoud van een pagina?

Voor het wijzigen van de welkomsttekst:

Ga in het dashboard  naar weergave –> theme options.
Klik op homepage en bewerk de tekst onder Content area. Bewerk niet de inhoud van featured-content. Dit wordt niet weergegeven op de site.

Voor verdere instructies: Hoe bewerk ik de inhoud van een pagina?

 

Hoe log ik in?

Voordat je aanpassingen kan doen moet je inloggen.

Ga naar “www.yogaluna.nl/wp-admin”.

Op de volgende pagina kan je inloggen met de username (gebruikersnaam) en het password (wachtwoord) dat ik je heb gegeven.

Nu je ingelogd bent, krijg je een pagina die er zo uitziet:

dashboard-wp

Dit is het zogenaamde dashboard. Van hieruit kan je alles doen dat te maken heeft met bewerkingen op jouw website.